++ til Fåborg-Midtfyn kommune

Et byrådsflertallet i Fåborg-Midtfyn kommune har vedtaget, at kommunens friskoler kvit og frit kan benytte kommunens haller i de frie timer, kommunen i forvejen har betalt for. Lad det blive en holdning, der breder sig ud over landet.
Af: Ebbe Lilliendal
14.03.2014

Folkeskolen og de frie grundskoler = den samlede grundskole

Det giver god mening, at friskolerne får stort set samme vilkår som folkeskolen. Vi skal væk fra en »dem og os tænkning« til en »vi-tænkning«. Det handler om en fælles grundskole med en bred vifte af tilbud til forældrene, så de kan finde lige præcis den skole, der passer bedst til familien og barnet. Fint at byrådet i Fåborg-Midtfyn kommune har set det. Når kommunen alligevel betaler for haltimer, som ikke udnyttes, så er det helt rimeligt, at friskolerne kan gør brug af dem. Det handler jo om, at de ledige haltimer er finansieret af kommunale skattekroner, og her bidrager friskoleforældre fuldt ud i samme omfang som andre borgere i kommunen.

Der er faktisk også en økonomisk begrundelse

Friskolernes statstilskud er beregnet ud fra en gennemsnitsudgift pr. folkeskoleelev i alle landets kommune. Det som indgår i beregningsgrundlaget er bestemte udgiftsposter i det kommunale regnskab. Når en kommune køber en større blok af haltimer, indgår det langt fra i friskolernes beregningsgrundlag i alle kommuner. Det handler om konteringspraksis.

Så en argumentation for ikke at tilbyde friskolerne samme vilkår hvad angår haller, hvor man vil hævde, at friskolerne får pengene to gange, først som en del af statstilskuddet, dernæst som gratistimer i hallen, den argumentation holder ikke.

Så tak til Fåborg-Midtfyn kommune, og I må meget gerne sprede det gode budskab til de øvrige 97 kommuner landet over.