Første skoledag for fem helt nye friskoler

Fem nye friskoler har haft allerførste skoledag

August 2018 har fem friskoler skudt skoleåret i gang for allerførste gang: Den frie fakkel (København), Friskolen på Røsnæs, Unityskolen (Ballerup), Lindeskolen (Aabenraa) og Sæby Friskole.

De fem nye skoler er vidt forskellige men fælles for dem alle er, at de gennem en længere fase har knoklet for at stå klar til at tage imod de nye familier fra august 2018.

Værdibårne friskoler skyder frem
Efter en længere fase med mange folkeskolelukninger ser det nu ud til at være stilnet af. I stedet skyder nye friskoler op, som er båret af en særlig pædagogisk værdi, et særligt livssyn eller ideologi. Af de fem nystartede friskoler i 2018 har fire friskoler netop denne baggrund. Kun Friskolen på Røsnæs har baggrund i en lukket folkeskole.

»Vi ser en gryende tendens til, at forældre vælger at tage skeen i egen hånd, når de oplever, at det kommunale skoletilbud ikke lever op til deres ønsker for skole. Og vi oplever, at forældregrupperne er ret modige i forhold til at udfordre det vi vanligvis forestiller os vedrørende skole. Det synes jeg er vældig positivt, for det er netop ideen bag den danske friskolemodel - at forældre skal have muligheden for at skabe et alternativ, der flugter med deres værdier«, siger Peter Bendix Pedersen - formand for Dansk Friskoleforening.

Færre nye friskoler skyder op
Antallet af nye friskoler har varieret en del over de senere år, men især efter kommunalreformen i 2007 er mange mindre folkeskoler lukkede eller sammenlagt. Det har betydet, at nogle lokalsamfund har grebet muligheden for at oprette en friskole.

Fra 2010 til 2018 ser antallet af anmeldte og oprettede fri- og privatskoler således ud:

Nye friskoler 2010 - 2018

Skolestart august Antal anmeldte skoler Antalt skoler, der reelt påbegyndte skolevirksomhed
2010 26 7
2011 65 22
2012 39 22
2013 27 15
2014 29 13
2015 52 19
2016 45 8
2017 27 5
2018 26 5

Weekendavisen bragte en artikel om tendensen til værdibårne friskoler august 2018 »Et hjem fremfor en skole«.