Friskolefilm

Ny friskolefilm forklarer »Hvad er en friskole?«

FRISKOLERNE har fået lavet en ny film, der kommer omkring historien bag den danske friskoletradition og giver et billede af den nutidige friskoleverden samt ridser centrale fakta op.

»Det er ikke helt enkelt at formidle svaret på det gode spørgsmål: ”Hvad er en friskole?”. Det gælder sådan set både i forhold til et nationalt og et internationalt publikum. Derfor har vi fået lavet en film, der forholdsvist grundigt fortæller historien om den friskoletradition, som kan være vanskelig at sætte på formel. Vi forestiller os, at filmen både kan bruges ude på vores medlemsskoler, og når vi får udenlandske delegationer, der gerne vil begribe den danske friskoletradition«, siger Maren Skotte, der er kommunikationschef i FRISKOLERNE.

Friskolernes fornyede aktualitet
I filmen medvirker blandt andre Lene Tanggaard, som er professor i pædagogisk psykologi ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet. Hun peger på, at friskolerne leverer tre vigtige ingredienser, nemlig »en respekt for barnet, en mulighed for at variere den pædagogiske form og en mulighed for at tilpasse sig den tid, de er en del af«.

Hun peger også på friskolernes mulighed for at anvise nye veje »Friskolerne har fået en fornyet aktualitet i et samfund, der er præget af tvivl og usikkerhed. Der kan friskolerne vise os, hvorfor det stadig er værd at eksperimentere med pædagogikken. Friskolen kan vise os hen til nye skoleformer, nye undervisningsformer, som kan bidrage til det samfund, der er ved at udvikle sig«.

Leder af Grundtvig-Akademiet Ingrid Ank bidrager også til filmen, og peger på friskolernes betydning for et frit demokrati »Et samfund, der er præget af åndsfrihed, er et samfund, hvor ideerne kan få lov at flyve frit. Og når man er så heldig at kunne danne skole på en idé, så kan man jo endda være så heldig, at den idé inspirerer andre. Så selve tanken om åndsfrihed er fuldstændig central for et samfund, der vil være frit og åbent«.

Find friskolefilmen på youtube eller vimeo. Filmens undertekster findes på tre sprog - dansk, engelsk og koreansk. Sproget kan ændres i nederste højre hjørne på både youtube- og vimeo-link.

Vi har desuden udarbejdet en pdf., som præsenterer den formidling, Friskolernes Hus bidrager med i Magasinet, på sociale medier, i nyhedsbreve og gennem ovenstående film.
Ønsker du at modtage filen som en powerpoint, så rekvireres denne ved at sende en mail til mie(at)friskolerne.dk

Ring til Friskolernes Hus
Maren Skotte