Publikationer om friskoler
Herunder finder du forskellige publikationer om friskolerne. Hvis du har spørgsmål eller brug for vores kommentarer til de forskellige undersøgelser, er du altid velkommen til at kontakte os for en snak eller en udtalelse.

I et politisk klima hvor selve friskoletanken udfordres, er der behov for at kunne svare fyldestgørende på spørgsmålet: HVAD BRUGER FRISKOLERNE FRIHEDEN TIL?.
Derfor har vi i styrelsen for Dansk Friskoleforening iværksat en undersøgelse af friskolers pædagogiske praksis.

- Friskolernes elever. Registerbaseret sammenligning af friskole- og folkeskoleelevers sociale baggrund (Analyse & Tal, april 2017) Den overordnede konklusion på undersøgelsen er, at elevsammensætningen på friskoler i dag ikke adskiller sig væsentligt fra elevsammensætningen på folkeskoler, når det gælder forældrenes indkomst, uddannelse, beskæftigelsesfrekvens, etnicitet og civilstatus. Analysen bekræfter dermed, at friskolerne er en skoleform, der på de socioøkonomiske parametre ligner folkeskolerne og har en tilsvarende social og inkluderende profil.

- Muslimske frie grundskoler. Registerbaseret sammenligning af elevernes sociale baggrund på muslimske frie grundskoler og resten af grundskolesektoren (Analyse & Tal, august 2017) Udviklingen i antal frie grundskoler med muslimsk værdigrundlag, etnisk herkomst, forældres indkomst, uddannelse, beskæftigelse, udsathed, familietype.

- Børn fra muslimske friskoler. Hvordan klarer de sig? (Tænketanken Kraka, september 2016) Notatet undersøger, hvordan unge fra de muslimske friskoler klarer sig ved 9. klasses afgangsprøve og i den videre færd i uddannelsessystemet. Analysen tager højde for forskelle i elevernes sociale baggrund. Analysen viser, at elever i muslimske friskoler har fra 2007 til 2014 opnået knap 1,5 karakterpoint højere gennemsnit ved grundskolens afgangsprøver end elever med lignende etnisk baggrund i andre skoler.

- Frit skolevalg. Konklusionshæfte (Undervisningsministeriet, august 2017). I følge rapporten er det hverken karakterer eller skoleformen, der er væsentligste parametre, når forældre skal vælge skole for deres barn. Følgende fire parametre er topprioritet: Elevtrivsel, dygtige lærere, faglig udvikling, social udvikling. Det er mindre vigtigt, om skolen er en folkeskole eller en fri grundskole.