Læsevejleder modul 2

Læsevejledning Modul 2
- Afdækning, undervisning og inklusion af elever med læse- og stavevanskeligheder

I enhver klasse sidder elever, der har meget svært ved at lære at læse. Eller måske har de lært at læse, men har meget svært at stave.

Dette modul giver en grundig viden om afdækning, undervisning og inklusion af elever med læse- og skrivevanskeligheder.

Formålet er at sikre et fagligt funderet læsetilbud til alle elever uanset niveau. Der arbejdes med at afdække, tolke og anvende individuelle læsetests.
Der opstilles undervisningsmål for elever med læse- og stavevanskeligheder på baggrund af en relevant afdækning, og der arbejdes med principper for evaluering af den pædagogiske indsats.
Kurset stiller skarpt på elevernes individuelle læseudvikling med udgangspunkt i viden om læseundervisning af elever med særlige behov.
Hvordan afdækkes disse vanskeligheder, og hvordan tilrettelægges undervisningen, så alle elever bringes i udvikling både fagligt og emotionelt?

MODUL II opdeles i 4 overordnede områder:

Læsevanskeligheder - hvad er det?

Etableret viden om forskellige former for læse- og stavevanskeligheder.

Præsentation af en række relevante testmaterialer. Hvad afdækker disse testmaterialer, og hvordan skal resultaterne tolkes og bruges i den daglige undervisning?

Læsevanskeligheder – hvad gør vi?

Generelle principper for undervisning af elever med læsevanskeligheder. Skriftens grundlæggende principper som fundament for arbejdet med læsning og stavning.
Præsentation af veldokumenterede undervisningsmetoder og undervisningsforløb med dokumenteret effekt.

Læseforståelsesvanskeligheder – om at læse med forståelse

Gennemgang af generelle principper for undervisning af elever, der har svært ved at forstå det, de læser. Fokus på læseforståelsesstrategier og undervisning i teknikker ved skriftlig fremstilling.

Læsetekniske hjælpemidler – når læsekrav overstiger læseevne

Gennemgang af principperne for læsetekniske hjælpemidler i læse-, skrive- og staveundervisningen.
Præsentation af konkrete hjælpemidler og diskussion af, hvordan disse hjælpemidler bidrager til elevens læsefaglige og personlige udvikling.

Underviser: Ina Borstrøm, selvstændig læsekonsulent, foredragsholder og lærebogsforfatter. Oprindeligt uddannet audiologopæd fra Københavns Universitet.

OBS: Medlemmer af FRISKOLERNE har førsteprioritet
Ansatte ved skoler, der er medlem af FRISKOLERNE har fortrinsret til deltagelse på dette kursus.
Øvrige interesserede kan henvende sig til kurser@friskoler.dk, og høre mere om mulighederne for deltage.

Ring til Friskolernes Hus