fjern søgeboks
Frihed til forskellighed
kids playing

BUPL-krav om overenskomstdækning i skoletiden blev afvist ved en faglig voldgift

En voldgift i december har manifesteret at BUPL-overenskomsten ikke kan bruges til at ansætte pædagoger til arbejde, der måtte foregå i skoletiden.
Af: Peter Højgaard Pedersen, Friskolernes Hus
Kategori Administrative nyheder
19.12.17

Ved en voldgift i starten af december havde BUPL indkaldt skoleforeningerne, herunder Dansk Friskoleforening. BUPL ønskede at skoleforeningerne skulle anerkende, at pædagoger kunne være ansat på BUPL overenskomst for den del af deres arbejde, der måtte foregå i skoletiden, f.eks. som skoleassistent/pædagog med understøttende opgaver i undervisningen mm.

Dette har skoleforeningerne dog afvist med henvisning til en tidligere afgørelse på lærerområdet fra 2013. I afgørelsen fra 2013 indgik en vidtrækkende fortolkning, der fastslog, at læreroverenskomsten på det frie skoleområde også dækker en række supplerende og understøttende funktioner i skoletiden, udover den almindelige undervisning. 

Dette har betydet, at alle opgaver med og omkring elever i skoletiden anses for lærerarbejde, medmindre der er tale om konkrete individuelle støttepædagogiske opgaver eller lignende. Derfor har en række frie grundskoler måtte lade pædagoger overgå delvis til læreransættelser, såfremt de skulle fastholdes med arbejdsopgaver i skoletiden. 

BUPL-overenskomst kan ikke bruges til at ansætte pædagoger i skoletiden
Den nye afgørelse fastslår utvetydigt, at BUPL overenskomsten ikke kan bruges til at ansætte pædagoger i skoletiden. 

Dommeren afviste BUPL´s påstande og krav, og præciserede – i overensstemmelse med Dansk Friskoleforenings synspunkter – at skolernes overholdelse af læreroverenskomsten er en tilskudsbetingelse, som er fastslået i Lov om friskoler og private grundskoler §7. 

Heri ligger også en prioritering af regelgrundlaget og overenskomster. Læreroverenskomsten skal følges, og dens bestemmelser – herunder fagretlige afgørelser – står over øvrige overenskomster, som foreningerne måtte indgå.

Overenskomster forhandles de kommende måneder
I lighed med alle de øvrige overenskomstområder, der nu skal forhandles i de kommende måneder, vil der vil blive indledt møder med BUPL i starten af 2018.

Har I spørgsmål til ovenstående, er I velkommen til at rette henvendelse til sekretariatet i Friskolernes Hus.

Ønsker du at læse voldgiftskendelsen af 7. december 2017  - klik her

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!
Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12