fjern søgeboks
Frihed til forskellighed
kids playing

Færre bindende mål i folkeskolen

Ny aftale med forligskredsen om at løsne bindingerne i Fælles Mål.
Af: Peter Højgaard Petersen, Friskolernes Hus
Kategori Administrative nyheder , Presse og politik
08.06.17

Undervisningsministeren har den 19. maj indgået aftale med folkeskoleforligskredsen om at løsne på bindingerne i Fælles Mål. Med aftalen fastholdes de 215 overordnede kompetencemål som bindende, mens de 3.170 underliggende færdigheds- og vidensmål bliver vejledende. Kravet om, at de to kanoner for henholdsvis historie og dansk litteratur skal indgå i undervisningen i folkeskolen, fastholdes med aftalen.

For de frie grundskoler gælder uændret, at undervisningen skal stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, og at skolerne enten skal følge Fælles Mål, eller skal formulere egne mål og undervisningsplaner.

Med den nye aftale for folkeskolen oprettes et hierarki med tre niveauer. Det er kompliceret stof, men måske er dette overblik hjælpsomt:

Niveau 1: De 215 kompetencemål. Kompetencemålene vil ikke blive skrevet ind i selve folkeskoleloven men vil fremgå af bekendtgørelsen om Fælles Mål.

Niveau 2: De 866 færdigheds- og vidensområder, som ligger under de 215 kompetencemål, angiver i overskriftsform afgørende elementer inden for kompetencemålene. Disse områder vil fortsat være bindende i og med de hierarkisk hører under kompetencemålene, som jo er hjemlet i folkeskoleloven. Områderne fastsættes i bekendtgørelsen for Fælles Mål.

Niveau 3: De 3.170 færdigheds- og vidensmål - ligger under færdigheds- og vidensområderne. Det er disse "færdigheds- og vidensmål", som gøres vejledende, og som vil blive beskrevet i ministeriets vejledningsmateriale.

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!
Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12