fjern søgeboks

Film skal være med til at skabe debat om danske værdier i undervisningen

12 nye film sætter danske værdier til debat på skoler og ungdomsuddannelserne.
Af: Maren Skotte, Friskolernes Hus
Kategori
Presse & politik , Pædagogik & skoleliv
19.06.18

DIGItalks er endnu en mulighed for at sætte danske værdier på dagsordenen blandt  børn og unge. I filmene sætter forskellige danske eksperter og debattører en værdi på spidsen og lægger op til debat i klasseværelset. De 12 DIGItalks er korte debatfilm, som kan bruges i undervisning eller til fællessamlinger som et oplæg til en værdidebat. Ti af de tolv film handler om en af de ti værdier, som danskere i 2016 valgte skulle være en del af Danmarkskanonen. Det er værdier som frihed, frisind, tillid og kønsligestilling. Ud over de ti Danmarkskanon-værdier er der også to DIGItalks om rigsfællesskabet; Grønland og Færøerne. 

"Frihedsrettighederne, ligestilling mellem kønnene og den kristne kulturarv er umistelige værdier i vores samfund. DIGItalksene skal bidrage til, at børn og unge kan samle værdierne op og tage dem på sig. De er en hjælp til, at den næste generation kan genopfinde demokratiet og det fire samfund og gøre det til deres eget - det sker blandt andet, når vi taler og debatterer med hinanden. Jeg håber, at de nye DIGItalks kan være med til at få debatten til at leve og udvikle sig i klasseværelserne," siger undervisningsminister Merete Riisager.  

Find DIGItalks og undervisningsmateriale på <link http: www.emu.dk>www.emu.dk - eller læs mere om indsatsen https://bit.ly/28MJAbr

 

 

 

Faktaboks: Danmarkskanon

I 2016 blev Danmarkskanonens ti fælles danske værdier offentliggjort efter initiativ af Bertel Haarder: Frihed, frisind, velfærdsamfundet, kønsligestilling, hygge, det danske sprog, frivillighed og foreningsliv, lighed for loven, den kristne kulturarv og tillid.

 

Faktaboks: DIGItalks

De 12 debatfilm er:

  • Frisind af Hella Joof, filminstruktør og skuespiller
  • Velfærdssamfund af Martin Ågerup, direktør i CEPOS
  • Frihed af Jonas Christoffersen, direktør ved center for menneskerettigheder
  • Lighed for loven af Michael Sjöberg, formand for Den Danske Dommerforening
  • Kønsligestilling af Natasha Al-hariri, konsulent og jurist og Nima Zamani. radiovært
  • Det danske sprog ad Maya Ilsøe, manuskriptforfatter
  • Hygge af Mia Stensgaard, scenograf
  • Tillid af Anne-Marie Søndergaard Christensen, lektor i filosofi
  • Frivillighed og foreningsliv af Mathilde Zwinge - frivillig i Ungdommens Røde Kors
  • Den kristne kulturarv af Kathrine Lilleør, præst og debattør
  • Rigsfællesskabet og Grønland - Konrad Nuka Gotfredsen, billedkunstner
  • Rigsfællesskabet og Færøerne - Ragnhild Hjalmarsdottìr Højgaard, tekstilkunstner

 

Faktaboks: #Klassenskanon

I forlængelse af Danmarkskanon afholdt undervisningsministeren og kulturministeren en konkurrence for de ældste elever i grundskolen og ungdomsuddannelseselever. I konkurrencen skulle elever reflektere over og argumentere for, hvilke værdier de ønsker at tage med ind i fremtidens samfund. Vinderklasserne blev inviteret til et arrangement på Sprogø. Her oplevede elever historiens grusomme vingesus, som var grundlag for en debat om, hvad fælles værdier, som et samfund kan bygges på, betyder.

<link https: www.uvm.dk aktuelt nyheder uvm maj>www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2017/maj/170518-danmarkskanon-rykker-ud-i-klasselokalerne

<link https: www.uvm.dk aktuelt nyheder uvm dec>www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2017/dec/171213-elevernes-digte-blogs-og-videoer-vinder-skolekonkurrencen-klassenskanon

 

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12