fjern søgeboks

Eleverne skal have ret til at danne elevråd

Ændring af friskoleloven.
Af: Maren Skotte, Friskolernes Hus
Kategori
25.03.14

Fra 1. august 2014 har skolens elever ret til at danne elevråd eller på anden demokratisk vis varetage deres fælles interesser vedrørende skolen. 

Skolens leder er forpligtet til at opfordre eleverne hertil, hvis de ikke benytter denne ret. Skolens leder kan opfordre eleverne til at vælge en bestemt demokratisk måde, som stemmer overens med skolens overbevisning, men skal med passende mellemrum tage op med eleverne, hvilken demokratisk måde, de ønsker.

<link fileadmin user_upload nyheder marts-april_14 elevraad_lovtidende.pdf download file>Læs Lovtidende nr. 264 (pdf)

Der findes mange former for elevdemokrati
Dansk Friskoleforening undersøgte i 2013, hvilke særlige foranstaltninger, vores medlemsskoler har taget for at sikre elevdemokratiet. Svarene viser, at der er mangfoldige måder at sikre dette.

En del skoler svarede, at den daglige omgangsform mellem voksne og børn bærer præg af inddragelse og åben dialog, og at morgensamlingen også kan ses som et udtryk for denne stemning, og hvor mange forhold om skolen kan debatteres.

Langt hovedparten af Dansk Friskoleforenings medlemsskoler har allerede formaliserede fora, der sikrer eleverne indflydelse: klassiske elevråd med repræsentanter fra alle klassetrin (eller særlige klassetrin), systematiske fællesmøder med dagsorden, elevrepræsentation i arbejdsgrupper (vedr. legeplads, bygninger m.v.) osv.

<link fileadmin user_upload nyheder marts-april_14 chartexport__3_.png download file>Se tabel om elevdemokrati på Dansk Friskoleforenings medlemsskoler (png)

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12